7de Drankenkennis op studiereis naar Zuid-Afrika

7/01-17/01

07/01 Brussels Airport 19:45 – Cape Town 13:45 +1

16/01 Cape Town 13:50 – Brussels Airport 06:15 +1

Heenvlucht tussenstop in Vienna en Addis Abbeba en terugvlucht met korte tussenstop  in Addis Abbeba

Maandag 8/01

Het eerste bezoek is een klein domein aan de rand van Stellenbosch (Raithby) waar Bennie Booysen en Johan Viljoen hun wijnen voorstellen. Bennie als wijnmaker van Klein Welmoed ‘Foothills’ en Johan als ‘niche’ wijnmaker voor het Normandie1693-label. Normandie1693 ligt in Franschoek maar doordat ze eigenlijk altijd samenwerken, doen we de tasting ook samen.

Dinsdag 9/01

Ontbijten bij Skilpadvlei. Babylonstoren is zelfbedruipend waardoor het hele domein op zichzelf werkt en leeft. Het domein is adembenemend. We worden rondgeleid en verkennen we het immense domein. Garden tour op een domein van  1000ha.  Aansluitend een olijf en balsamico tour, gevolgd door een cellartour en tasting in de exclusieve catacomben. Lunch in de ‘spice’ room en als afsluiter nog een bezoek aan de tasting room, eigen drinkwaterfaciliteiten en zeep/bodycare afdeling… Be ready to be amazed by the beauty of nature.

Tweede stop voor vandaag is Vrede&Lust. Rondleiding door de wijnmaakster Karlin Nel en mede-eigenaar Etienne Buys. Vrede&Lust maakt 24 ! wijnen en allen zijn ze een voorbeeld voor de expressie van de druif of zijn blend. Dit gepaard met een uiterst gunstige prijsvork, maakt Vrede&Lust een van onze best verkopende domeinen.  Afsluitend genieten we van een diner met passende wijnen van Vrede&Lust in het Manor House van Vrede&Lust, normaliter enkel toegankelijk voor huwelijken en exclusieve evenementen.

Woensdag 10/01

Op bezoek bij het La Brune van Nico Grobler. Nico verdiende zijn strepen door 10 jaar Eikendal te hebben op de kaart gezet,. Hij vond het tijd om zijn eigen pad en dito wijngaarden in Elgin tot ontplooiing te brengen. Franse Finesse is hier het codewoord.  La Brune is in 1 klap vanuit het niets in België opgekomen en zorgt ervoor dat de Belgische consument 250 kisten van zijn kleine oplage van 300 verzetten. Echt waanzinnig goed!

Volgend bezoek is Shannon Vineyards Elgin. Wat James en Stuart Downes daar presteren is even opmerkelijk te noemen. Als fruittelers toch gebeten door de wijn in al zijn facetten. James vertelt honderduit hoe de terroir, het klimaat en de juiste druif het summum van zijn wijn is. Op Shannon worden we uitgenodigd voor het avondmaal. De superlekkere sauvignons en de ‘Kaapse Petrus’ staan hier op ons te wachten.

Donderdag 11/01

Vandaag op bezoek bij Ataraxia van Kevin Grant in de Hemel-en-Aarde Vallei. Zijn Chardonnay werd een 6-tal jaar geleden tot beste Chardonnay van de wereld (buiten Bourgogne) uitgeroepen door Decanter. Maar niet enkel zijn Chardonnay is de moeite. Zijn Sauvignon blanc en rode wijnen werden reeds in de Fat Duck geserveerd en staat bij ons in België op menig winelist van topresto’s. Een topdomein dus…  Kevin, als echte ‘terroirist’, neemt ons mee in zijn passie. De tasting room is een kapelletje recht uit een filmset.


Terugrit naar Hermanus, Walker Bay. De place-to-be om walvissen te spotten.


Benguela Cove Estate (omstreeks 15u30) is de afsluitende parel van vandaag.  Fonkelnieuw en wat Johann Fourie als cellar master en wijnmaker op korte tijd heeft verwezenlijkt, is iets om u tegen te zeggen. Met de uitdagende wind en zoute invloeden van de oceaan op een tiental meters van de wijngaard, vertelt Johann meer dan gepassioneerd zijn manier van werken. Deze parel werd nog maar vorig jaar toegevoegd en jullie zijn pas de derde groep om dit te ontdekken!


Vrijdag 12/01

Stellenbosch op het programma.  Bezoek aan het prestigieuze Delaire Graff. Gewoon niet te geloven! Het is bijna een unicum hier op het terras te kunnen degusteren en genieten van een fantastische maaltijd met de botmaskop op de voorgrond. Na een korte rondleiding op het estate en de cellar worden de wijnen voorgesteld met een heel mooi diner in één van hun toprestaurants. Wijnmaker Morné Vrey is de gastheer.

Na deze toptasting gaan we  verder naar Raats Family Wines. Bruwer Raats zal zijn verhaal vertellen. Doorheen de tasting met focus op Chenin en Cabernet Franc vertelt Bruwer zijn slagzin: ‘Quality by Design’.

Onmiddellijk erna gaan we voor pizza in Karibib Wine Craft met heel mooi zicht op False Bay en Stellenbosch Mountains, samen met nog wat meer wijntjes van Raats.

Zaterdag 13/01

Vergelegen belichaamt waar Somerset voor staat. Het is een domein dat al heel lang zijn strepen verdiende in de wereld maar op een of andere manier is Vergelegen net gekend in België. Waanzinnig mooi domein.


Aansluitend bezoek bij Truter Family Wines in Wellington verwacht.


Zondag 14/01

Een dag zonder (al te veel) wijn en we rijden de kustlijn rond Kaapstad af op zoek naar het kaappunt. Daar waar de 2 oceanen samenkomen en waar het ‘einde’ van het werelddeel Afrika kan bewonderd worden. Een van de meest zuidelijke punten waar men kan staan op deze wereld.

We maken halte aan Boulders Beach waar we de pinguins bezoeken en een lichte snack nuttigen in het restaurant Seaforth.

De namiddag/vooravond trekken we Kaapstad in, met als eerste een bezoek aan de Tafelberg. De kabelbaan brengt ons naar een ongeziene hoogte en laat de wereldstad op zijn best zien. Vanuit die hoogte kunnen we Camps Bay bewonderen, alsook de aanlegdocks van Kaapstad waar al onze containers met de Godendrank vertrekken naar alle uithoeken ter wereld.

Eens opnieuw beneden trekken we de stad,slenteren door de straten van Victoria&Alfred Waterfront en kan je de wereldstad Kaapstad van op de grond bewonderen. Talloze marktjes, standjes en straatmuzikanten maken Kaapstad tot een der mooiste steden ter wereld.

Maandag 15/01

Op naar Uva Mira Estate, Stellenbosch. Huidig eigenaar is invoerder van Porsche voor Zuid-Afrika. De wijnen zijn loepzuiver en je zou eerder denken aan een koel klimaat in plaats van de warme gloed die in Stellenbosch heerst. Wijnmaker Christiaan Coetzee en Export manager Lara Shangley zullen honderduit vertellen hoe dit komt.

De eerste wijnstop van vandaag is VanBiljon cellar. Dit piepkleine domein aan de overkant van DeToren, maakt misschien wel nog betere wijn dan DeToren. We spreken af met Chris Keet, de wijnmaker van Van Biljon en uiteraard zijn eigen First Verse KEET. De man gedreven door 1 wijn en poëzie laat zijn eerste gedicht (First Verse) aan ons proeven. Ook Julia, de vrouw van VanBiljon, zal zich met haar immer blijvend enthousiasme aan jullie voorstellen. Heel intense vrouw maar o zo lief en zorgzaam!

Nadien hebben we in Paarl waar Arbeidsgenot op het programma staat.  Jaco is een man van het volk en springt overal in de bres. Zijn kunde als topwijnmaker staat buiten kijf. Hij maakt zowel top entry level als de meer gastronomische Arbeidsgenot.

Dinsdag 16/01

Omstreeks 09:30h keren we terug naar CPT international zodat we niet in de verkeersdrukte zitte. Rustig  inchecken om huiswaarts te keren!