Valencia 8/10/23 - 27/10/23

Ready, set, go!

Goed aangekomen en onthaald als een koning!

Na een vlotte vlucht, geanimeerde metrorit en korte wandeling zijn we goed ingecheckt in jeugdherberg The River in het centrum van Valencia.

Een mooie 27 graden zorgt onmiddellijk voor een zomers gevoel. 

Omdat het op maandag Dia de la Comunidad Valencia is, werden we op zondagavond getrakteerd op een vuurwerk van formaat.

Place to be was de Paseo de La Alameda: afgezette centrumstraten en een ware volkstoeloop met alleen maar vrolijke mensen, wachtend op geknal en paarse en goudkleurige glitterslierten boven Valencia.

De eerste internationale gesprekken werden gevoerd en het eerste stagerestaurant (Bar X) werd bezocht, getest en goedgekeurd!

Op de planning voor maandag 9 oktober: kennismaking met iedereen zijn/haar stagerestaurant via een geleide groepswandeling.

Waar er op maandag gewerkt wordt, daar gaan we binnen en stellen we ons voor.

In de namiddag pikken we een processiestoet en ambachtenmarkt mee.


Iedereen aan het werk!

Kennismaking met de chef en het keukenteam

De eerste dagen verliepen vlot: we kennen onze weg ondertussen in de stad, weten waar we een fiets kunnen huren, onze kleren wassen en waar het strand is. We maken nieuwe vrienden in de jeugdherberg waar we slapen: Belgen en Nederlanders bij de vleet!

Veel stress vandaag want iedereen maakte kennis met zijn/haar keukenteam. De taalbarrière en de kleinere werkruimte dan de gemiddelde Belgische keuken zorgen er voor dat het niet altijd evident is om zomaar in een hecht keukenteam 'binnen te vallen'. We merken wel dat er heel veel enthousiasme is om ons als stagiair kansen te geven om te leren. 

De eerste shiften zijn gedraaid, tijd om lokale specialiteiten zoals varkensoor en caracoles te proeven en de overdekte markten te ontdekken. We doen volop ideetjes op voor de Goût-Monde op 7/12. Op de Goût-monde zullen we op school gerechten serveren die we hier leerden maken.#oneteam

Stress, zweet, plezier en zon!

Dat er gewerkt wordt in Valencia, dat is zeker! De keukens draaien op volle toeren want het toeristenseizoen is hier nog steeds bezig. Om eten op de borden te toveren, moet er eerst naar de markt gegaan worden. De chef van restaurant Félix Chaqués nam ons mee naar de versmarkt, waar hij iedere dag zélf zijn verse producten gaat kopen om mee te koken. Een uitgebreide en boeiende uitleg in 3 talen en enkele proevertjes kregen we er zomaar bovenop.

Lokale producten zijn in veel restaurants dé basis om recepten mee uit te werken. Wanneer we de menu's overlopen, dan merken we mango's uit Malaga op. Zo hoeft een chef niet te werken met tropisch fruit met een grote ecologische voetafdruk.

Fietsen (naar de stageplaats) in de stad Valencia is heel aangenaam. De brede fietspaden met tweerichtingsverkeer én om de haverklap verkeerslichten om ons veilig over te laten zorgen voor een flow en cityvibes. We voelen ons hier alsmaar meer en meer thuis. 

De tijd vliegt!

Nieuwe uitdagingen en schakelen naar een niveau hoger

Ondertussen zijn we geroutineerd en vinden we onze draai in het Spaanse dagelijkse leven.

Het vertrouwen groeit bij de chefs waardoor het verwachtingsniveau stijgt: we mogen meer doen in de keuken. 

Voor de een was dit echt nodig, voor de ander wordt de vermoeidheid stilletjes aan voelbaar.

Naast het bijleren in keuken en restaurant, is er ook tijd voor cultuur en ontspanning. We gaan uit eten in elkaars stagerestaurant, nemen de fiets naar het centrum, ontdekken lokale culinaire specialiteiten en genieten van het mooie weer.

Horxata con farton wordt de ontdekking van de dag: een typische Valenciaans wit drankje met amandelsmaak en een soort gebakje dat je kan vergelijken met oliebollendeeg. Ook varkensoor, caracoles en paella worden geproefd en goedgekeurd en doorgespoeld met een fris lokaal biertje.

Stageplaatsen